ADVrider

ADVrider (http://www.advrider.com/forums/index.php)
-   Parallel Universe (http://www.advrider.com/forums/forumdisplay.php?f=77)
-   -   2013 F800GS Traction Control Issue (http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=834285)

RandoCommando 10-15-2012 09:15 AM

2013 F800GS Traction Control Issue
 
Just wondering if anyone else has/had an issue with the traction control still working despite being turned off?
Whether I had it turned on (light off) or off (light on), the traction control would still work.
If you have/had this problem, has it been diagnosed and fixed?
If so, what was the problem/solution?
Just FYI, I installed a battery tender cable direct to the battery and did so by disconnecting the positive terminal first and re-connected the positive before disconnecting the negative terminal.
Could this have caused my issue?
I'll be bringing the bike in for its first service in a week or so and having it checked out, but was hoping to avoid a delay at the dealer if there is a simple fix.

Wes Mantooth 10-15-2012 01:53 PM

Quote:

Originally Posted by RandoCommando (Post 19821855)
Just wondering if anyone else has/had an issue with the traction control still working despite being turned off?
Whether I had it turned on (light off) or off (light on), the traction control would still work.
If you have/had this problem, has it been diagnosed and fixed?
If so, what was the problem/solution?
Just FYI, I installed a battery tender cable direct to the battery and did so by disconnecting the positive terminal first and re-connected the positive before disconnecting the negative terminal.
Could this have caused my issue?
I'll be bringing the bike in for its first service in a week or so and having it checked out, but was hoping to avoid a delay at the dealer if there is a simple fix.

Haven't noticed anything on my '13 yet. Ill keep an eye out.

PatrickM 10-15-2012 03:41 PM

Quote:

Originally Posted by Wes Mantooth (Post 19823871)
Haven't noticed anything on my '13 yet. Ill keep an eye out.

+1, but only about 4000 miles of highway, city and dirt.

RandoCommando 10-15-2012 03:58 PM

Quote:

Originally Posted by PatrickM (Post 19824672)
+1, but only about 4000 miles of highway, city and dirt.

My bike had less than 1000 miles on it when I noticed the problem on a gravel/dirt trail.
It's probably something minor.
I'm going to try disconnecting the negative terminal tomorrow for a couple minutes and see if it resets.

NZ Adventure 10-19-2012 01:19 AM

Two modes??
 
I was told by the dealer yesterday when I picked my F800GS up that it has two modes of Traction.

1. Standard mode - Stops any wheel spin
2. Enduro mode - allows for more spin on gravel but not to get out of control.

I have not tested it but just in case it is not an issue but a feature??

Anyone else heard the same? (I will check with my dealer tomorrow to confirm)

RandoCommando 10-19-2012 07:22 AM

Quote:

Originally Posted by NZ Adventure (Post 19852004)
I was told by the dealer yesterday when I picked my F800GS up that it has two modes of Traction.

1. Standard mode - Stops any wheel spin
2. Enduro mode - allows for more spin on gravel but not to get out of control.

I have not tested it but just in case it is not an issue but a feature??

Anyone else heard the same? (I will check with my dealer tomorrow to confirm)

Well that kind of defeats the purpose of having an on/off switch for the traction control.
I don't buy it. And the manual says nothing about it other than turning it off and on.
It says nothing about two different modes.
One of the guys I was riding with is the sales manager where I bought my bike and he even saw the problem.
He rides a 1200GS.
He placed a call to his techs and they never mentioned anything about two modes.
I suspect when I disconnected the battery I caused the problem.
I'm taking it to the dealer tomorrow for service and should have an answer then.

RandoCommando 10-22-2012 05:47 PM

Recall
 
Ok. So brought the bike to the BMW dealer on Saturday for the 600 mile service and traction control issue.
He entered my VIN into the computer and it came back with a recall.
I'm not exactly sure, but I think it was computer code upgrade.
He said it would fix the traction control issue.
I have yet to test it out.
And no, there is no two different traction controls according to him.
It's either on or off.
Next chance I get, I'll check and see if the switch actually turns off the traction control now that the recall was complete.

NZ Adventure 10-23-2012 04:23 AM

Yes sorry, I have spoken to my dealer also about the TC and he said yes 'on or off' only. Pre sale versus post sale :-)

Glad you have potentially fixed the issue.

hightest 10-23-2012 06:20 PM

I cant shut the abs or asc off on my 2013. I wanted it programmed out of my bike all together. Dealer says it cant be done. I dont have time to take it 2 hrs. to the dealer leave it cause they dont seem to have a clue. I took the front wheel sensor off and that shuts both off. The traction control is a joke If you're buying a new bike dont get it.

RandoCommando 10-23-2012 06:27 PM

Quote:

Originally Posted by hightest (Post 19885294)
I cant shut the abs or asc off on my 2013. I wanted it programmed out of my bike all together. Dealer says it cant be done. I dont have time to take it 2 hrs. to the dealer leave it cause they dont seem to have a clue. I took the front wheel sensor off and that shuts both off. The traction control is a joke If you're buying a new bike dont get it.

I didn't have a problem shutting the ABS off. It was the ASC that would not turn off. The light was on indicating it was off, but it was still on.
Hopefully the recall fixed it.
I haven't tested it yet.

hightest 10-25-2012 05:14 PM

Come on there Rando the suspense is killing me. Did the recall work? Just tach it up dump the clutch if the bike launches the ASC is off .

RandoCommando 10-25-2012 05:17 PM

LOL
Ok, ok.
I'll test it tomorrow and post the results.
Provided I don't kill myself in the process.
:-)

RandoCommando 10-26-2012 06:34 PM

Ok. So I did a brief test.
It seems as if the switch is now turning off the traction control.
I'm off tomorrow and will do more testing to confirm.
Stay tuned.

biodieselandon 10-26-2012 09:42 PM

I have had this same issue on my '13 F800GS. What I noticed is that even though the light comes on for the ASC, it would still function until I held the switch down again. Turns out to be a real PITA when you are trying to turn ABS and ASC off in a timely fashion. Then you go to do a nice sideways dirt drift and the damn thing cuts power!

Glad to see there is a recall. I will check with my dealer once they get around to fixing my deer-damaged bike and my 600 mile service.:*sip*

coloktmGS 11-25-2012 06:02 AM

My new 2013 has this issue as well. Anyone know specifically what to tell the dealer to get it corrected?


Times are GMT -7.   It's 01:09 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ADVrider 2011-2014