ADVrider

ADVrider (http://www.advrider.com/forums/index.php)
-   Airheads (http://www.advrider.com/forums/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Low oil pressure after new oil pump o-ring install!? P R O J E C T - "S" (http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=896416)

TINK 06-17-2013 08:18 AM

Low oil pressure after new oil pump o-ring install!? P R O J E C T - "S"
 
Any seasoned BMW owners out there have any ideas as to what I did wrong when installing a new o-ring on the oil pump cover that resulted in low oil pressure?

Read all about my delema here (starting on page 32 #469 continued on page 33) > http://www.advrider.com/forums/showt...684054&page=32

TINK

SOLO LOBO 06-17-2013 09:18 AM

Years ago I asked my dealer for a new oil pump cover o-ring and they gave me one that was too thick... perhaps it was the flywheel o-ring.

Anyway that chowed the big-end bearings on big ends of the R60/5 that I had just done a complete top end on.....

disston 06-17-2013 09:23 AM

The problem does not have to be the O-ring. But to begin with that since it was something you last touched, are you sure it was the oil pump O-ring you installed? The is another O-ring that is very close. I think it's the cylinder base O-ring but it might be the flywheel spacer O-ring. One of them is sometimes mistaken for the oil pump O-ring.

I don't think you should start there. How about the oil pressure regulating valve, This is part of the front bearing holder that is under the timing chain crank sprocket. A broken spring in this will cause oil pressure problems. You have to remove the timing cover to look at it. They do go bad.

There is also a bypass valve in the oil filter canister area. It is at the back of where the filter is. Remove filter and look at the back, you should see a ball check valve. Is the ball in place? Can you push it in a tiny amount with a skinny screwdriver and it pops back out into place?

chollo9 06-17-2013 09:48 AM

Yes, the flywheel o-ring is very close and easy to mix-up. I installed the wrong one this past winter and luckily could tell it wasn't right when I was tightening the screws--too mushy!. MAX sent the two o-rings in one baggie with no markings and I chose incorrectly.

If this is your problem, there would be extra side clearance on the pump rotor and low pressure.

TINK 06-17-2013 10:16 AM

we may be onto something here...
 
I did notice that once the cover had contacted the o-ring the bolts took several complete turns, and felt "mushy" to me. I thought :confused I had very carefully selected the correct of the two o-rings, but I too had them both in the same bag with no markings.

Trying to find the oil pump cover o-ring specs:

11 22 1 337 099 - 59X3MM fly wheel
11 41 1 335 895 - ??X?MM oil pump cover


:hmmmmmI'll add this to my list of theories, but I'm almost sure this is going to be my problem. I just hope I did no damage the engine by riding it when I should not have :baldy

TINK


Quote:

Originally Posted by chollo9 (Post 21663056)
Yes, the flywheel o-ring is very close and easy to mix-up. I installed the wrong one this past winter and luckily could tell it wasn't right when I was tightening the screws--too mushy!. MAX sent the two o-rings in one baggie with no markings and I chose incorrectly.

If this is your problem, there would be extra side clearance on the pump rotor and low pressure.


disston 06-17-2013 11:04 AM

I'm sure I've seen that measurement and thought I may have it somewhere but after an hour of looking I can't find the info. It's probably buried on Snowbunm's site. :lol3

TINK 06-17-2013 11:26 PM

Take her apart and start over...
 
With the help of my internet friends, thank you, I have determined that I SCREWED UP.
Yes, it's true, I made a mistake and I now have low oil pressure as a result.
I'm now convinced that I reversed the flywheel o-ring and the oil pump cover o-ring (thanks Nick for the pic).
So, take her apart and start over...

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.n...66545013_n.jpg

Need the following parts... AGAIN.

11 41 1 335 895 O-RING, oil pump x1

11 22 1 337 099 GASKET RING (from 09/78), flywheel inner o-ring x1

PLEASE BAG AND LABEL THESE TWO O-RINGS SEPARATELY.

I believe I got these two reversed and installed the flywheel o-ring
(larger of the two, I think) on the oil pump cover as I now have a
low oil pressure condition which I did not have before repair.


***

21 21 1 231 463 FILLISTER-HEAD SCREW (to 09/80), clutch plate bolts x6

11 22 1 262 060 HEX BOLT - M11X1,5, flywheel bolts x5

07 11 9 913 464 HEX BOLT - M6X16 (to 09/80), oil pump cover bolts x4

***

07 11 9 963 130 GASKET RING - A12X15,5 AL, drive shaft oil drain/fill x2

26 11 1 242 297 SCREW - M8X1, drive shaft bolts x4

These short bolts 26111242297 fit 1981-1995 Airheads; do not use washers.
Some people like to use the short bolts on pre-1981 models also (without washers.

***

11 13 1 338 427 oil pan gasket x1

07 11 9 963 300 GASKET RING - A18X22 oil drain washer x1

11 00 9 056 145 SET: REPAIR KIT FOR OIL CHANGE oil filter kit x1

TINK


chollo9 06-18-2013 05:41 AM

Fingers crossed that you had sufficient oil pressure, I'm betting you did.

TINK 06-18-2013 01:35 PM

A Betting Man I am I am
 
I'll take that bet, and I'm crossing my toes too :wink:

Quote:

Originally Posted by chollo9 (Post 21669960)
Fingers crossed that you had sufficient oil pressure, I'm betting you did.


Bill Harris 06-18-2013 02:21 PM

With the low suggested torque value of the oil pump cover bolts the thicker "wrong" o-ring won't compress enough leaving you with too much clearance in the oil pump and low HOT oil pressure. Not optimum, but over the short time that you ran it, there was probably little or no damage. You caught the problem early, good for you. BUT if anything was damaged, it would have been a rod bearing, which is easy to check and inexpensive to replace. As a quick check, remove the oil filter, cut it apart, unroll it and read it-- shiny and/or coppery flakes are un-good.

--Bill

SOLO LOBO 06-18-2013 03:29 PM

I tried really, really hard to ride my R60/5 home about three miles with no/little oil pressure after I had been sold the wrong, thicker o-ring for the pump cover and was able to very lightly polish the crank, put in new bearings and had no issues.

Make sure to buy (and use) some plastigauge if you suspect or change the rod bearings.

TINK 06-18-2013 04:25 PM

quick check for rod bearing damage
 
Thanks Bill. checking the oil filter for flakes is definatly on the agenda, will report back. I figured the rod bearing would be the first to suffer, we'll see... fingers and toes crossed.
TINK


Quote:

Originally Posted by Bill Harris (Post 21673410)
With the low suggested torque value of the oil pump cover bolts the thicker "wrong" o-ring won't compress enough leaving you with too much clearance in the oil pump and low HOT oil pressure. Not optimum, but over the short time that you ran it, there was probably little or no damage. You caught the problem early, good for you. BUT if anything was damaged, it would have been a rod bearing, which is easy to check and inexpensive to replace. As a quick check, remove the oil filter, cut it apart, unroll it and read it-- shiny and/or coppery flakes are un-good.

--Bill


TINK 06-20-2013 08:02 PM

One More Time
 
Here we go again. This time I'll get it right.
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.n...61311757_o.jpg

TINK

villageidiot 06-20-2013 08:15 PM

you know what the good german frau says.....

ubung mach den meister

TINK 06-22-2013 05:50 PM

Six Hours, my punishment... D'Oh!
 
Six hours start to finish to correct my o-ring error. :baldy
Oil light now turns off while cranking, before she fires. :clap:clap:clap
No engine knock! :freaky
Will put oil pressure gauge tool on her in the morning and record the readings. :ear

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.n...54740715_n.jpg

https://sphotos-a.xx.fbcdn.net/hphot...82247342_o.jpg

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.n...54093853_n.jpg

TINK


Times are GMT -7.   It's 04:51 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ADVrider 2011-2014