View Single Post
Old 05-16-2012, 06:20 AM   #74
wfopete
Suffer Fools; Gladly!
 
wfopete's Avatar
 
Joined: Aug 2004
Location: Somewhere North of Dover, AR
Oddometer: 419
Wink Excuse me while I jump in here.

Hey Kevin,

I finally got around to timing my 465G. On the bike's maiden voyage, the motor ran fine down low but once in the midrange or higher it rattled and clanked something awful. It also, required 20+ kicks to get fired up hot or cold. So I really didn’t know if I had a jetting, timing or a possible vacuum leak problem. For those of you not familiar with timing this beast, it’s a bit different than most other bikes. Most bikes of that era had the timing set statically. Wouldn't you know it; starting with the 465's, Yamaha specifies that the timing be set dynamically (engine running, using a timing light and tachometer). Yamaha recommends 16 degrees BTDC at 2000 rpm. This requires using a 12V battery to power the timing light. The Yamaha timing marks are not like the big “T” and “F” found on the flywheel of Hondas. The marks are relatively small and likely covered with a little grime. Also, there are three areas where you will need to locate timing marks; the flywheel, the crankcase and the stator plate. I marked the flywheel and crankcase timing marks in red color so they would show up better. Big thanks to Kevin for his assistance in the location of the procedure of this whole mess. First, I set the static timing at factory specs (2.0mm BTDC) using a dial indicator. This required the partial removal of the engine as the frame interfered with my dial indictor. Of course you get to pull the flywheel each time you need to make an adjustment too. I had removed the stator plate for cleaning so I can’t tell you what the original timing was set at but I believe it was too far retarded, which is as bad as having the timing too far advanced. Guess what? The bike started great, like 4th kick after sitting for a month.

Then, with the engine runnng, I checked for any seal/gasket leaks by spraying WD40 around the ignition side crank seal, base gasket, carb intake and reed gasket areas. A spray bottle of water works well here too. I didn’t get any indication of a leak. Then I put the timing light on and had a look at the marks (kinda takes a knack the first time or two doing this); hmmm, not far off. I shut the bike down and restarted while it was hot and it started in three kicks. Adjusted the idle and the air screw and ended up advancing the timing just a wee bit more. Then I took the 465 out for a ride on a long steep uphill gravel road. Power was smooth on the bottom then started coming on hard at about 1/3 of the way through the RPM range. I’m using a 3.5 slide in the carburetor that probably helps smooth the low-end power. Found a flat hard packed section and the front and came up easily in fourth gear (I didn’t try fifth). The engine noise that I experienced on a MX track at Diamond Don's was gone. Plug was tan/brown. This is one of the cleanest running big bores I’ve ever seen. I’m running Maxima Castor 927 at 40:1; back in the day Yamaha recommended 20:1. So I think I’m in the ballpark. There will be more adjusting & fine-tuning needed. For one thing I’m not happy about it’s cold starting, as it seems to be a bit of a moving target. This could be my technique or a mechanical issue, for one I probably will bump my PJ from a 40 to a 45 but until I can get it out on a track for a more extended eval, I'm calling it good.
__________________
Suffer Fools; Gladly!....

RIDING the TAT? CHECK IT OUT:

TAT SHAK
wfopete is offline   Reply With Quote