View Single Post
Old 05-11-2013, 04:49 PM   #1
duffs OP
It's been useful
 
duffs's Avatar
 
Joined: Jan 2012
Location: Battersea (London) UK
Oddometer: 1,200
Chain - fused links after 7k miles

After giving my bike (and chain) a good cleaning I ran it in 1st gear on the centre stand to observe the chain (fingers far away) and noticed it hopping slightly in two spots. This isn't noticeable/audible under load when riding the bike, by the way...

I went through the chain link by link and discovered two fully fused links and one stiff link. No doubt due to a considerable number of miles on dusty/muddy trails/byways the grit has taken its toll on the chain but many others get far more mileage out of a chain with similar usage. The rest of the chain seems in very good condition and it has only gone out of spec (requiring tension adjustment) twice during this time.

I lubricate the chain with Castrol Racing Lube regularly and clean it when it starts to look rough (I'm not obsessive about it but certainly not neglectful), but can't help wondering if others have had this occur after so few miles?

Annoyed with upcoming £250 bill for a new chain/sprockets as I am about to undertake a 4,000+ mile journey and won't risk it with the current chain. I'm considering changing lubrication tactics with the new one and using a dry/teflon based lubricant to stop the dirt sticking...

--George
__________________
Ride reports: Europe 2014 | Alps 2013 | Fryslân 2012
2012 F 800 GS Trophy 2014 R 1200 GS TE

Blog: Gelände Straßetastic! Facebook Tumblr
Ride reports, photos, tips, experiences, general twaddle
duffs is offline   Reply With Quote