ADVrider

Go Back   ADVrider > Bikes > GSpot > GS Boxers
User Name
Password
Register Inmates Photos Site Rules Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-18-2006, 02:38 PM   #1
GS-Jake OP
Live to Ride Adventurer
 
GS-Jake's Avatar
 
Joined: Mar 2005
Location: Brisvagas. Once was God's country!
Oddometer: 345
Laugh R1150GSA Pinging

Hi all

While I was out last evening riding my '05 Adventure and enjoying the beautiful summer afternoon, I heard some horrible noises. I was in 5th gear on a quiet back road and caught up with a slower car (aren't they all) I thought that I would be lazy and just roll on the power to pass witghout changing down a gear or two. As I said I was in 5th at around 3000rpm and rolled on the throttle to pass and the rattle/pinging was shocking. Before you ask I run 95 octane quality fuel from a major quality supplier and I ride the bike every day.

The bike has 16500km and has its 10000km service done by the BMW dealer. My question , has anyone else noticed this on their bike.(twin spark model). Is this caused by timing out or something to do with the polution control system? Could my dealer not have checked the timing or is it possible something could have slipped out of adjustment?

I await your collective wisdom

Regards
Jake
__________________
2013 BMW R1200 GS Adventure - Tripple Black
2005 BMW R1150GS Adventure - Gone
2009 Ducati 1100 Multistrada Sold
I just do what the voices tell me
GS-Jake is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2006, 02:43 PM   #2
hogmolly
Dude
 
hogmolly's Avatar
 
Joined: May 2003
Location: McKinney, TX and San Jose, CA
Oddometer: 3,142
I can get a little spark knock if I do a roll-on from 3k rpms. I don't spend much time around 3k rpms so I don't notice it often. I normally downshift.
__________________
10 FLHCUSE-BLK, 09 FXDL, 08 FXDWG, 98 FLHR, 07 R1200GS Adv, 95 R100GSPD Classic, 93 R100GSPD, 92 CB750
hogmolly is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2006, 03:08 PM   #3
eatpasta
Lawnmower Target
 
eatpasta's Avatar
 
Joined: Jul 2006
Location: Santa Barbara, Ca
Oddometer: 9,987
Quote:
Originally Posted by hogmolly
I can get a little spark knock if I do a roll-on from 3k rpms. I don't spend much time around 3k rpms so I don't notice it often. I normally downshift.

...I was about to say, wouldnt that just be lugging the crap out of it...? My 1150 is happiest between about 3700 and 5000 and it doesnt seem too happy below about 3500
__________________
We shall not cease from exploration, and the end of all our exploring will be to arrive where we started and know the place for the first time.
T. S. Eliot
Quote:
Originally Posted by Burnszilla
I was SO high, I could have hunted duck with a rake
Quote:
Originally Posted by VxZeroKnots View Post
MX stuff isn't my cup of tea, but falling down the side of a mountain is
eatpasta is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2006, 02:44 PM   #4
configurationspace
delooper
 
configurationspace's Avatar
 
Joined: Jan 2003
Location: Kanadia
Oddometer: 8,597
Two years ago when I moved to Oregon I noticed pinging for the first time in my 2003 GS. I was at 20,000 miles. I tried water torture, fuel additives, and various different spark plugs. They all works for short periods of time to varying degrees. Then I put in the new left-hand side cam chain tensioner and my pinging vanished. It's never returned. I'm at 40,000 miles now. It seems that the slop in the cam chain can get so bad that it affects timing.
configurationspace is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2006, 02:46 PM   #5
Hedge36
Chasing parts.
 
Hedge36's Avatar
 
Joined: Nov 2003
Location: Anacortes, WA
Oddometer: 44,137
Quote:
Originally Posted by GS-Jake
I await your collective wisdom

Regards
Jake
Search this forum for "pinging".
Hedge36 is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2006, 11:48 AM   #6
GodSilla
I did that.
 
GodSilla's Avatar
 
Joined: Sep 2006
Location: Village Idiot's residence
Oddometer: 7,294
Pinging problems - a fix

Most 1150 models I've ridden ping. It's due to the "lean burn" that BMW employs to meet euro emmission standards. It's pretty weak for such a manufacturer to sell a bike that pings like these do.
Solutions are available. The fellow who replaced his camchain was probably a one-off and got lucky.
The first thing is to use the highest octane fuel you can get. I use 98 RON and it does make a difference. It won't completely cure it but it reduces the problem. Hot weather will see pinging get worse too.
I dumped the standard cat and pipe and went full staintune and use a Unifilter foam element. This improved the problem slightly.
I cured mine by installing a Techlusion fuel injection tuning unit, which is pretty much required after the above mods. (It's a cheaper tuning fix than a power commander and you can adjust it yourself). This allows you to richen the mixture and presto!, pinging is gone. I did notice that with the end-baffle in the staintune I could still induce a light ping, but once I removed the end-baffle the bike went like a rocket (relatively speaking) and the motor feels much more muscular. The difference in fuel consumption is negligible when the throttle is used gently, but it does suck a little more if you are twisting the grip a bit.
You can use the Techlusion without the above mods and still get a result.
Hope this helps.
GodSilla is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2006, 11:56 AM   #7
configurationspace
delooper
 
configurationspace's Avatar
 
Joined: Jan 2003
Location: Kanadia
Oddometer: 8,597
Quote:
Originally Posted by GodSilla
The fellow who replaced his camchain was probably a one-off and got lucky.
There's quite a few of those one-offs on this forum. At least, in previous threads, most people with pinging problems who replaced the cam-chain tensioner either noticed a significant improvement or saw their pinging disappear. This isn't hard science but there seems to be some corrolation.
configurationspace is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2006, 11:57 AM   #8
SourKraut
Beastly Adventurer
 
Joined: Nov 2004
Location: New England
Oddometer: 7,015
Quote:
Originally Posted by GodSilla
The fellow who replaced his camchain was probably a one-off and got lucky.
No.

The tensioner cured mine and a few others that I know of as well. Everything is stock including the exhaust. No need to spend that kind of money to make it run well.
SourKraut is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2006, 12:21 PM   #9
PETDOC
Beastly Adventurer
 
Joined: Dec 2002
Location: Walland,TN
Oddometer: 1,202
Here is description of the summertime pinging my '04 GS used to have prior to upgrading left sided cam chain tensioner. http://www.advrider.com/forums/showt...=pinging+cured
Sounds like you've got the same problem.
PETDOC is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2006, 01:50 PM   #10
Steptoe
steptoe
 
Steptoe's Avatar
 
Joined: Feb 2004
Location: london, England
Oddometer: 2,455
Try this lnk in place of the CCP relay ( if you've one fitted)

The cost is pennies, takes a few seconds. So try it before spending lots of your hard earned cash.




I know i've posted this before -
But don't think the real bmw relay is anything special - here's whats inside



__________________
www.gsshop.co.uk
Steptoe is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2006, 01:57 PM   #11
Voltar
Hell on Wheel
 
Voltar's Avatar
 
Joined: Nov 2003
Location: Texas.... Y'all
Oddometer: 1,624
As a 1984 Electrical Engineer graduate (with honors I may add) from Texas A&M University I can, with qualifications, state that is a pretty crappy design for a relay.
__________________
- Voltar

My projects and stuff:
http://www.whiskeytangohotel.com/
Voltar is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2006, 03:42 PM   #12
markgsnw
WTF?
 
markgsnw's Avatar
 
Joined: Jan 2002
Location: Portland, Oregon US
Oddometer: 3,562
Quote:
Originally Posted by Steptoe
Try this lnk in place of the CCP relay ( if you've one fitted)

The cost is pennies, takes a few seconds. So try it before spending lots of your hard earned cash.




I know i've posted this before -
But don't think the real bmw relay is anything special - here's whats inside





Mr. Steptoe,

what bike is this? I can't assume that this would work on any model GS.


give us a break here...you know how thick Yanks are
__________________
http://vasaphoto.wordpress.com/

2011 Moto Guzzi Norge 8V GT
markgsnw is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2010, 08:36 AM   #13
Joker_-_
2002 BMW R1150GSA
 
Joker_-_'s Avatar
 
Joined: Jun 2009
Location: Québec, Canada
Oddometer: 70
Pretty neat fix.

Hi,
4 years after publication, this just fixed my pinging problem. I'm still gonna change the spark plugs for idium ones as it's due anyway. I can't believe this motor finally stopped making theses anoying grinding noises on acceleration at 100k km! Now, lets see if I can fix the vibrations and the thing that makes the motor run unevenly (even on cruise control, it accel and slow down in kind of a cycle motion).

Thanks for the fix Steptoe. Wish I understood what this remapping does exactly!

Quote:
Originally Posted by Steptoe
Try this lnk in place of the CCP relay ( if you've one fitted)

The cost is pennies, takes a few seconds. So try it before spending lots of your hard earned cash.




I know i've posted this before -
But don't think the real bmw relay is anything special - here's whats inside



__________________

Roads
? Where we're going, we don't need roads.
Joker_-_ is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2012, 08:11 PM   #14
Mr. Canoehead
Taste Gunnels!
 
Mr. Canoehead's Avatar
 
Joined: Apr 2007
Location: Calgary, Too far to the mountains and too cold
Oddometer: 1,426
Quote:
Originally Posted by fred flintstone View Post
Wanted to update the general Steptoe mod thread with something I just tried. To recap I have a 2002 R1150GS Adv, Y-pipe + stock canister, K&N. Did the jumper mod to catless map a while back with good results for thousands of miles. However this summer while on a long ride, got some pinging again. Conditions were very hot, slow, stuck behind a truck for miles coming into Lizard Head pass south of Telluride (maybe 10-11k ft elevation). Needed to get on it to pass and got the worst pinging ever, felt like it was going to stall. Thought maybe it was gas, later filled the tank and got some more under similar conditions a few days later.

We were riding with a Canadian fellow, and using hand signals and crude pantomime he was able to communicate that he used a Dynojet PCIII wideband to good results on his GSA back home (Hi Ian). So I kept that in mind and waited for one to show up on fBAy or Adv flea market. One did and I got it.
Hey Al;

I know I have a funny Canadian accent but "crude pantomime" ? ;)

I'm really glad to hear that it worked for you.

Ian



Sent from my GT-P7510 using Tapatalk 2
__________________
___________________________________________
2006 FJR1300, 2005 GS1150 Adventure, 2002 DR650 SE, a fortune in Farkles.

"No matter how many [internet] opinions you line up, you can't vote nonsense into truth"- Kevin Cameron
Mr. Canoehead is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2012, 02:36 AM   #15
fred flintstone
Studly Adventurer
 
fred flintstone's Avatar
 
Joined: Apr 2009
Location: Above 7600 ft.
Oddometer: 514
Quote:
Originally Posted by Mr. Canoehead View Post
Hey Al;

I know I have a funny Canadian accent but "crude pantomime" ? ;)

I'm really glad to hear that it worked for you.

Ian



Sent from my GT-P7510 using Tapatalk 2
Hi Ian,
Good to hear from you. Yes this was a great mod, thanks for suggesting it. I had to puzzle out how I'd run it in conjunction with the jumper mod but it seems to have worked out quite well so far.

We are in the middle of the first major winter storm of the season, all those high altitude areas we went riding are getting hit with several feet of snow next few days. Looks like the GS will be hibernating soon. But not until after I install the new HID kit later today! Ha ha! Then it will be time to switch over to the snowboards for 5-6 months.

Wolf Creek Pass forecast

http://forecast.weather.gov/MapClick...2=-106.611&e=0

Stay warm.

Al
fred flintstone is offline   Reply With Quote
Reply

Share

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

.
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


Times are GMT -7.   It's 01:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ADVrider 2011-2014