ADVrider

Go Back   ADVrider > Bikes > Orange Crush
User Name
Password
Register Inmates Photos Site Rules Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-23-2013, 02:26 AM   #1
Howz OP
Adventurer
 
Howz's Avatar
 
Joined: Feb 2011
Location: Cheshire, UK
Oddometer: 16
950 engine noise etc

I have recently acquired a 2004 950 Adventure with a little over 25,000 miles, she has recently had a full KTM service including the valves, prior to this she was not used for about a year.

Sometimes when I start her from cold I can hear a loud clacking noise from the right hand side of the engine, this does not go away until she has been ridden for a while, sometimes when starting from cold there is no clacking noise?

Any ideas?

The other issue I have come across is that when I am trying to hold a steady speed of say 60, 70 or 80mph I can feel a very slight lurching back and forward?

Thanks for your help.
Howz is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2013, 04:40 AM   #2
deepfreeze
Adventurer
 
Joined: Oct 2007
Location: Finland
Oddometer: 32
I would say that the most obvious reason is the oil pressure. 950 has camchain tensioner that works by oil pressure. If the pressure is low it will make clacking noise.

Reasons for a low oil pressure can be different, but the most usual is small amount of cooling liquid that has passed to oil trough the water pumps sealing. That will partially block the paper oilfilter and oil circulation.

There are other reasons too but that´s the most common. And relatively easy to fix.

http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=699703

check also

http://ktm950.info/

Check also that You have Your idle rpm right. Should be around 1400 - 1500. If too low it doesnt produce enough oil pressure.

regards,

sami


Quote:
Originally Posted by Howz View Post
Sometimes when I start her from cold I can hear a loud clacking noise from the right hand side of the engine, this does not go away until she has been ridden for a while, sometimes when starting from cold there is no clacking noise?

Any ideas?

deepfreeze screwed with this post 08-23-2013 at 04:48 AM
deepfreeze is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2013, 06:47 AM   #3
DeepInIt
Beastly Adventurer
 
DeepInIt's Avatar
 
Joined: May 2006
Location: Cordoba, Argentina
Oddometer: 1,365
Read through the Faq because a low mileage 04 probably has had little done to it and it could use a few upgrades. Go ahead and do the water pump, if stock, you have the worst version. Chain tensioners go bad and are easy to replace, do both at the same time. Find out if they cleaned your clutch oil jet during the service, particularly after sitting a year. Change your clutch fluid, i bet it is black, get aftermarket clutch slave if you never want to have problems. You can elminate the common problems and just go enjoy the bike.
DeepInIt is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2013, 08:11 AM   #4
Chuckracer
Jerkus Maximus
 
Chuckracer's Avatar
 
Joined: Aug 2007
Location: Lowville, NY
Oddometer: 7,173
Totally normal. my '04 was a noisy motor, always was even with a lot of the so-called upgrades listed above done to it. My current '05 is amazingly quiet. It's just the nature of the beast.
__________________
2005.5 KTM 950 Adventure
2001 Scorpa SY250

Chuckracer is online now   Reply With Quote
Old 08-23-2013, 09:48 AM   #5
gearheadE30
Studly Adventurer
 
gearheadE30's Avatar
 
Joined: Jan 2012
Location: Indiana
Oddometer: 675
Lurching would be from jetting or from your drive chain being too loose. The latter is very common. Due to KTM's chain slider setup, excess chain slop isn't always immediately noticeable.
__________________
1986 Yamaha XT350
2005.5 KTM 950 Adventure
1991 BMW 318is turbo track car
1989 Chevrolet Caprice Classic Wagon sleeper tow car
3 Months Exploring the US on a 950
gearheadE30 is online now   Reply With Quote
Old 08-23-2013, 09:08 PM   #6
bomose
Studly Adventurer
 
bomose's Avatar
 
Joined: Jul 2007
Location: Hoover,Al
Oddometer: 960
I have a 2004 with about 40k miles. I bought it used with 18k. I thought it was coming apart every time I started it up. They just have a lot of engine noise.As far as the lurching, check the TPS (throttle positioning sensor)to make sure it is within specs.Sometimes that can cause it.
http://ktm950.info/how/wotf/wotf.htm...PositionSensor
__________________
I prefer a short life with width to a narrow one with length-Avicenna
http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=810149 Ouray Adv
http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=800723 Cortez & Moab
http://www.advrider.com/forums/showt...=955211Chasing Dinosaurs

bomose screwed with this post 08-24-2013 at 10:56 AM
bomose is offline   Reply With Quote
Reply

Share

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

.
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


Times are GMT -7.   It's 07:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ADVrider 2011-2014