ADVrider

Go Back   ADVrider > Bikes > Old's Cool > Airheads
User Name
Password
Register Inmates Photos Site Rules Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 05-21-2010, 11:14 AM   #16
azcycle
Chihuahua Wrangler
 
azcycle's Avatar
 
Joined: Apr 2010
Location: Tucson, AZ
Oddometer: 703
Gen Light Question...

This is slightly related to this topic, so I'm going to ask here instead of starting a new thread. History: My r65 had the speedo/tach removed by the previous owner (my father in law who passed away in November). He didn't replace the speedo at all, and wired in some sort of other-bmw model "dashboard" (see pic).

Yes, that is gum stuck to the high-beam light. My FIL was a character, for sure.

Now, despite how it looks, everything does work, and the system charges, etc. But I am planning on installing a TrailTech Vapor (with idiot lights) or an Acewell gauge that has all included... speedo, tach and idiot lights.

Here's the question: If the Vapor and/or Acewell lights are LED's, which I believe they are, will they allow the charging system to work? I read somewhere (maybe here) that an LED won't allow the charging system to work like it should, and I need to use a filament-type bulb.

Anyone know an answer to this? If it's true, I'll have to fabricate some sort of separate light just for the charging idiot light.
__________________
1981 BMW r65 - Photos
azcycle is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2010, 12:57 PM   #17
caponerd
Kickstart Enthusiast
 
caponerd's Avatar
 
Joined: Jul 2005
Location: Halfway between Munich and Redditch.
Oddometer: 1,980
Based on what the final resolution of the original question turned out to be, I'd say you do need a filament bulb in there.
LED lights do not behave the same in a circuit as filament lights do. This is why you have to add resistors to a system when you install LED turn signals. The lack of resistance makes them flicker instead of flash on and off.
caponerd is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2010, 02:09 PM   #18
anonny
What could go wrong?
 
anonny's Avatar
 
Joined: Mar 2007
Location: Beautiful Revelstoke BC
Oddometer: 5,524
Ron, usually I do all my own work.... BUT... if I ever have to take my BMW to a shop I hope you are the guy working on my bike, nice show of integrity.
__________________
Kawasaki H1 build thread

71- 450 Honda CL re & re

Just another pathetic sheep following the herd

anonny is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2010, 04:03 PM   #19
Middleweightboxer
Middleweightboxer
 
Middleweightboxer's Avatar
 
Joined: Feb 2005
Location: Paradise, TX
Oddometer: 680
Remember the way the system works is that the alternator spinning up offsets the 12v coming from the charge light and thus turns the charge light off. Without some load on that wire you have a short. So as least put a resistor on the line or better yet a bulb. The bulb actually tells you everything you need to know about the charging systems health.

And yes, an alternator will spin up a charge if it has enough residual magnetism in the rotor. I had a bad instrument board that prevented the charge light from lighting but kept the battery up for several days and thousands of miles.
__________________
Bill

Tiger 800XC, R1, FZ1, RD400, CB400F
R80ST, R90S, Monster S2R, Penton 125 JPS, T25T

Middleweightboxer is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2010, 01:39 PM   #20
bmwhacker
Still on 3 wheels
 
bmwhacker's Avatar
 
Joined: May 2009
Location: MONTANA NATIVE from NATIVE MONTANA
Oddometer: 4,286
I simply added a small LED unit in the headlamp shell when I installed this Acewell Computer...works good. The Acewell wiring does not fit the criteria for the BMW charging system.



__________________
http://jupiterhack.blogspot.com/

Living proof you shouldn't play with matches
ABC# 1992
bmwhacker is offline   Reply With Quote
Reply

Share

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

.
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


Times are GMT -7.   It's 03:55 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ADVrider 2011-2014