ADVrider

Go Back   ADVrider > Bikes > Old's Cool > Airheads
User Name
Password
Register Inmates Photos Site Rules Search Today's Posts Mark Forums Read

 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 11-21-2012, 01:35 PM   #11
backdrifter OP
Wannabe rider
 
backdrifter's Avatar
 
Joined: Jan 2005
Location: Belleville, IL
Oddometer: 1,363
As has been the way with this project, it has been one step forward, two steps backward lately. I won't go into the details, but I found a wobble in the front wheel once mounted. As it turns out, this was due to a damaged hub caused by having the bearing races pressed out without being warmed up first. If you're bored, you can read more about this saga in the help thread that I started here:

http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=842732

Thanks to all who helped over there, I think I'm on my way again. So, the plan is to use some Loctite 680 or Permatex Bearing Mount for Relaxed Fit to essentially bond the races into place. I couldn't find the stuff locally, so I bought what I needed online and should have it in the next week or so. Here's the wheel all apart:



And here you can see some of the damage to the hub bore:



Since the bearing races will be glued in place and even more difficult to remove than BMW designed them to be, I figured it was a great time to go ahead and modify the bearing stack spacer so that it will fit through the outer bearing race. This is done by grinding down the two little ridges on the spacer. I did this by turning them against a grinder. You can see the right ridge has been ground down here, but I hadn't started on the left yet.



And here they are both done, with proof that the spacer now fits through the bearing race.



Then I had to clean up the bearing races, the large hub spacer that spaces the outer races, and the hub bore itself. These parts will need to be clean and free of grease for the Loctite compound to work.



Clean and grease free. It's a shame that I had to waste that much brand new grease, but again, that's kind of been the way with this project!



I put the grease free wheel parts in one bag and the greased wheel parts in another and called it a day.



I'm going to disassemble the rear wheel again and be sure the hub is OK. I don't feel any movement when it's all torqued down to spec, so I suspect the rear wheel is fine, but I want to be sure. I also want to go ahead and modify the rear hub spacer as well to make adding grease and future preload adjustments (swapping out the wedding band or adding shims) that much easier. A pain, but I already needed to remove the rear wheel to clean up the exorbinant amount of grease I put on the final drive splines.
__________________
"We are very good at preparing to live, but not very good at living."
-Thich Nhat Hanh

1973 BMW R60/5:
http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=608166

backdrifter screwed with this post 11-21-2012 at 01:40 PM
backdrifter is offline   Reply With Quote
 

Share

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

.
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


Times are GMT -7.   It's 01:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ADVrider 2011-2014