ADVrider

Go Back   ADVrider > Bikes > GSpot > GS Boxers
User Name
Password
Register Inmates Photos Site Rules Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-20-2012, 10:12 PM   #1
watchmen OP
Gnarly Adventurer
 
watchmen's Avatar
 
Joined: Jun 2008
Location: Santa Barbara, CA
Oddometer: 246
Fuel Pump Relay dying.

So tonight my R1150GS died on the freeway on ramp. This is my favorite on ramp in town, its a little less than a 1/4 mile until it hits the freeway. I was at about 6500 rpm in 1st gear and it spurters off on me. I rarely rev the bike that high in first, but this onramp is an exception. The same thing happened about 8 months ago about the same area but that time i was in 4th gear. Luckily it only took a few minutes to fix and I just swapped out the horn relay for the fuel pump relay and it started up like nothing happened. But it makes me wonder why my fuel pump relay died twice in the last year.

Any reason why my fuel pump relay would blow twice in a year? It doesn't help that it blew at the same area both times.
__________________
2000 R1150GS
1994 DR350R
1978 XL125
watchmen is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2012, 11:35 PM   #2
Multiplicity
Gnarly Adventurer
 
Joined: Nov 2012
Location: Nor-Cal
Oddometer: 172
Relays don't blow. There are a few different failure conditions.

First. If you swapped the horn relay with the FP relay, did the horn still work. You swapped one old relay for another old relay. Relays can die from age. The contacts can get corroded or even burn if the FP has a high amperage load.
The first thing to check would be corrosion in the terminals. Check for a ground problem. You should currant ramp the FP too. Most likely it's a ground or connection issue, but the pump could be at fault too. Voltage drop test the power feed and the ground circuits. Also make sure the control signal is within spec. My monies on a high amperage FP
Multiplicity is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2012, 11:36 PM   #3
vagueout
Beastly Adventurer
 
vagueout's Avatar
 
Joined: Mar 2010
Location: sydney, east
Oddometer: 1,560
Did you confirm on both occasions that it was the relay that failed?? From the info you give i'm thinking fuel flow or lack of, hence i would suspect fuel filter, condition of fuel hoses or the condition and quality of the pump itself. But then again your favourite on ramp may be smack in the middle of a "bermuda triangle" of relays. The truth is out there. (where have i heard that before)?
__________________
i just seek clarity
vagueout is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2012, 10:38 AM   #4
KShow
Gnarly Adventurer
 
KShow's Avatar
 
Joined: Dec 2007
Location: Shenandoah Valley, VA
Oddometer: 403
I just had a similar issue, bike would die, wiggle stuff around and it would restart most of the time. Turned the fuse to the motronic was bad, it didnt look like it, and the meter would show it was good. There was a hairline crack in the exposed wire that runs across the top of the fuse between the blades, had to look real close to see it. . replaced it with a regular automotive type sealed fuse and the problem was solved. Took a bit of headscratching after I dismissed the obvious to realize that the problem was the obvious.

If it happened in the same place both times, Id look for people wearing tin foil hats around there, they might know something you dont about that particular area
__________________
96 BMW 1100GS-mine
04 CRF230 Plated -hers

Harley Davidson (noun) -The most efficient way to convert gasoline into noise, without the side effect of horsepower.
KShow is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2012, 03:53 PM   #5
def
Ginger th wonder dog
 
def's Avatar
 
Joined: Feb 2004
Location: The woods and mountains of Alabama
Oddometer: 9,419
Coronal mass ejection. Your cell phone is next, then your TV.
def is online now   Reply With Quote
Old 12-21-2012, 04:07 PM   #6
Warin
Retired
 
Joined: Aug 2012
Oddometer: 1,841
Connections

Quote:
Originally Posted by KShow View Post
wiggle stuff around and it would restart most of the time.
A large percentage of electrical problems are connectors, replacing stuff just disturbs the faulty connection.

When you swapped the relays - you wiggled stuff around.

Check the connectors that go to the relay. Also check the wire connections to those connectors of the relay.

Wiggle stuff around and see if you can get the bike to stop running.

Good Luck.
Warin is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2012, 10:58 PM   #7
watchmen OP
Gnarly Adventurer
 
watchmen's Avatar
 
Joined: Jun 2008
Location: Santa Barbara, CA
Oddometer: 246
I never updated this topic, but the relay ended up working in the horn area. When this happened a year ago, the relay wouldn't work in either. This time I cleaned out the contacts on the relay with a scotchbrite pad and it worked great in the horn area. I've been meaning to check all the connections to the fuel pump relay, but I haven't done it yet.

Thanks for all the help guys.
Now I just need to wrap my helmet in tinfoil when I get on that on ramp.
__________________
2000 R1150GS
1994 DR350R
1978 XL125
watchmen is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2012, 11:52 PM   #8
vagueout
Beastly Adventurer
 
vagueout's Avatar
 
Joined: Mar 2010
Location: sydney, east
Oddometer: 1,560
Flux capacitor???
__________________
i just seek clarity
vagueout is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 09:44 AM   #9
Scapadu
Motomaniac
 
Scapadu's Avatar
 
Joined: Aug 2005
Location: South France
Oddometer: 830
Pump Relay

As the pump relay is also the one that electricaly feed the fuel injector, is there anyone able to say if during the "Overrun Cut Off" sequences that relay is released or if it is the Motronic only that stops the Fuel injections?

PS: the Overrun Cut Off happens when the throttle is fully closed and your engine still over 2000 rpm (i.e when decelarating).

The reason for that question is the fact that i had a month ago some engine cuts when decelarating, where the engine took 1 or 2 sec before it restarted once throttle were back open, sometime where the engine completely died, but restarted normally once stopped.
This happened only during decelaration ( 5 times over 800km), never when at iddle speed or during acceleration.
HES was new and working fine, TPS was at 0.36v, gas filter was new replaced, gas pump running fine and hosing ok.
I did the same swap than above (horn relay with pump relay) and it never happened again.
So it looks like it was the relay but why only during Overrun Cut Off sequences?

Thanks.
__________________
Time is not a test for truth.
"I've always been mad, I know I've been mad, like the
most of us...very hard to explain why you're mad, even if you're not mad..." N.M.

Visit Corsica Corsica Photo
Scapadu is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2013, 04:29 AM   #10
Scapadu
Motomaniac
 
Scapadu's Avatar
 
Joined: Aug 2005
Location: South France
Oddometer: 830
Quote:
Originally Posted by Scapadu View Post
So it looks like it was the relay but why only during Overrun Cut Off sequences?
It looks you never get a better help than from yourself. I ask the question to the main wrencher at my dealer.
The answer is yes, the motronic releases the fuel pump relay during the "overrun cut off" sequence.

BTW, i have done 500km since i swapped the relay and the engine cut did not come back. Problem seems to be fixed.
__________________
Time is not a test for truth.
"I've always been mad, I know I've been mad, like the
most of us...very hard to explain why you're mad, even if you're not mad..." N.M.

Visit Corsica Corsica Photo
Scapadu is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2013, 05:09 AM   #11
roger 04 rt
Beastly Adventurer
 
roger 04 rt's Avatar
 
Joined: Nov 2011
Location: Massachusetts
Oddometer: 2,122
Quote:
Originally Posted by Scapadu View Post
As the pump relay is also the one that electricaly feed the fuel injector, is there anyone able to say if during the "Overrun Cut Off" sequences that relay is released or if it is the Motronic only that stops the Fuel injections?

PS: the Overrun Cut Off happens when the throttle is fully closed and your engine still over 2000 rpm (i.e when decelarating).

The reason for that question is the fact that i had a month ago some engine cuts when decelarating, where the engine took 1 or 2 sec before it restarted once throttle were back open, sometime where the engine completely died, but restarted normally once stopped.
This happened only during decelaration ( 5 times over 800km), never when at iddle speed or during acceleration.
HES was new and working fine, TPS was at 0.36v, gas filter was new replaced, gas pump running fine and hosing ok.
I did the same swap than above (horn relay with pump relay) and it never happened again.
So it looks like it was the relay but why only during Overrun Cut Off sequences?

Thanks.
Quote:
Originally Posted by Scapadu View Post
It looks you never get a better help than from yourself. I ask the question to the main wrencher at my dealer.
The answer is yes, the motronic releases the fuel pump relay during the "overrun cut off" sequence.

BTW, i have done 500km since i swapped the relay and the engine cut did not come back. Problem seems to be fixed.
Hi scrapadu,
Just saw your post for the first time. Back last year I did some testing of the overrun fuel cutoff sequence, posted HERE.

Your about right on when it kicks in but the actual numbers for the R1150s are: throttle less than 2 degrees and RPM greater than 1800 while decelerating. During that time, the fuel pump does not stop running, the guy you asked is wrong. To confirm it I just went back through a large file of GS-911 data and looked at the fuels pump setting during all modes and it never is turned off once the motor starts.

But due to lack of any fuel from the injectors, the motor is "stalled" during the overrun fuel cutoff interval. When it reaches 1800 the engine " restarts" in a rolling restart manner and you can feel the engine come back to life. You can keep that bump at 1800 from feeling like a surge if you crack the throttle just a bit (2 degrees or more) before it the deceleration reaches 1800.

Hope that helps,
RB
roger 04 rt is online now   Reply With Quote
Old 01-15-2013, 11:15 AM   #12
Scapadu
Motomaniac
 
Scapadu's Avatar
 
Joined: Aug 2005
Location: South France
Oddometer: 830
Quote:
Originally Posted by roger 04 rt View Post
Hi scrapadu,
Just saw your post for the first time. Back last year I did some testing of the overrun fuel cutoff sequence, posted HERE.

Your about right on when it kicks in but the actual numbers for the R1150s are: throttle less than 2 degrees and RPM greater than 1800 while decelerating. During that time, the fuel pump does not stop running, the guy you asked is wrong. To confirm it I just went back through a large file of GS-911 data and looked at the fuels pump setting during all modes and it never is turned off once the motor starts.

But due to lack of any fuel from the injectors, the motor is "stalled" during the overrun fuel cutoff interval. When it reaches 1800 the engine " restarts" in a rolling restart manner and you can feel the engine come back to life. You can keep that bump at 1800 from feeling like a surge if you crack the throttle just a bit (2 degrees or more) before it the deceleration reaches 1800.

Hope that helps,
RB
Thanks for your interresting feedback. However if you are right i do keep with my question raising.
Why did the engine cuts happened after a overrun cut out sequence each time and why the fact that i changed the relay did solved that problem?

First thing i will do may be is to swap back my relays and see if the problem comes back again.
Next step, i do not know for now, but will think at it.

Thanks again anyway.
__________________
Time is not a test for truth.
"I've always been mad, I know I've been mad, like the
most of us...very hard to explain why you're mad, even if you're not mad..." N.M.

Visit Corsica Corsica Photo
Scapadu is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2013, 11:45 AM   #13
Multiplicity
Gnarly Adventurer
 
Joined: Nov 2012
Location: Nor-Cal
Oddometer: 172
Quote:
Originally Posted by Scapadu View Post
Thanks for your interresting feedback. However if you are right i do keep with my question raising.
Why did the engine cuts happened after a overrun cut out sequence each time and why the fact that i changed the relay did solved that problem?

First thing i will do may be is to swap back my relays and see if the problem comes back again.
Next step, i do not know for now, but will think at it.

Thanks again anyway.

I don't how your bike is wired, but if the relay is bad it could also be a physical relation to it loosing it's
ability to control output to the pump on decel. Inertia might be why it only happens on decel. All decel fuel control is done through the injection system, not by turning off the pump. I've had relays flake out with minor voltage changes. I even had one that would only fail when the brakes were applied. A voltage threshold could be why yours is/was acting the way it did. A drop in system voltage when the RPM's drop, coupled with the load from the brake lamp could be all it takes. You removed the suspected relay and installed a known working one and the problem has stopped. Could be you disturbed a faulty connection too. To many variables to know why without failure duplication while monitoring input/output signals
Multiplicity is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2013, 12:42 PM   #14
roger 04 rt
Beastly Adventurer
 
roger 04 rt's Avatar
 
Joined: Nov 2011
Location: Massachusetts
Oddometer: 2,122
Quote:
Originally Posted by Multiplicity View Post
I don't how your bike is wired, but if the relay is bad it could also be a physical relation to it loosing it's
ability to control output to the pump on decel. Inertia might be why it only happens on decel. All decel fuel control is done through the injection system, not by turning off the pump. I've had relays flake out with minor voltage changes. I even had one that would only fail when the brakes were applied. A voltage threshold could be why yours is/was acting the way it did. A drop in system voltage when the RPM's drop, coupled with the load from the brake lamp could be all it takes. You removed the suspected relay and installed a known working one and the problem has stopped. Could be you disturbed a faulty connection too. To many variables to know why without failure duplication while monitoring input/output signals
I can say with certainty that the fuel pump stays running, and that the Motronic sets the injector times to zero during OFC.

Your explanation of a voltage drop during OFC is interesting, certainly a possibility. During OFC, the engine is stalled! It is firing the spark plugs, but not injecting any fuel. So more than semantically, its not running, just being pushed by the rear wheel.

If you were in OFC, say decelerating from 5000 RPM, and at 2500 RPM pulled in the clutch, the engine has to catch with very little rotating inertia--only what is has from its own mass, the rear wheel isn't driving it. I'll have to try that today when I'm out riding.
roger 04 rt is online now   Reply With Quote
Old 01-15-2013, 12:44 PM   #15
roger 04 rt
Beastly Adventurer
 
roger 04 rt's Avatar
 
Joined: Nov 2011
Location: Massachusetts
Oddometer: 2,122
Quote:
Originally Posted by Scapadu View Post
Thanks for your interresting feedback. However if you are right i do keep with my question raising.
Why did the engine cuts happened after a overrun cut out sequence each time and why the fact that i changed the relay did solved that problem?

First thing i will do may be is to swap back my relays and see if the problem comes back again.
Next step, i do not know for now, but will think at it.

Thanks again anyway.
Your question is a good one, but I don't have an answer. I'll think about it and try it on my bike. I'm going to try OFC from 5000 RPM and pull the clutch at the last moment before the injectors restart and see what happens.
roger 04 rt is online now   Reply With Quote
Reply

Share

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

.
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


Times are GMT -7.   It's 09:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ADVrider 2011-2014