ADVrider

Go Back   ADVrider > Bikes > Orange Crush
User Name
Password
Register Inmates Photos Site Rules Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 02-13-2013, 10:52 PM   #1
rockyroad OP
Gnarly Adventurer
 
Joined: Nov 2009
Location: ZIG ZAG OREGON
Oddometer: 128
Electrical problem

I'm looking to hear from anyone with the ( exact ) same problem I have. I have an 05 950 adventure with about 15,000 on the clock. The bike starts just like it should and it idles just like it should, you can blip the throttle and it will rev up just like it should but when you are letting out the clutch and giving it gas it will backfire and shutdown before you can get half way thru first gear. I've read a bunch of posts about bikes shutting down once a month or once in a while or when you go over a bump but nothing to match my issues exactly.
Give what you got if yours did what mine does.
Thanks
rockyroad is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2013, 07:34 AM   #2
Squishy
Positively charged
 
Squishy's Avatar
 
Joined: Mar 2008
Location: Portland, PNW.
Oddometer: 1,022
Bump
Squishy is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2013, 12:33 PM   #3
ktmmac
.
 
Joined: Apr 2007
Location: UK
Oddometer: 30
I had similar problem n the 990. It could be the side stand switch. If it cuts out as you engage the clutch fully.
On the 990, i think 950 is the same there is a micro switch that stop the engine firing in gear with clutch engaged. Try it on the centre stand, engine running put it in gear then engage clutch as you would when you pull away and you may find that no matter where the throttle it cuts out at the same clutch position each time.
That may indicate a faulty side stand switch as the system thinks the stand is still down. I always thought it was done through the neutral light but it appear not on these.
ktmmac is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2013, 03:03 PM   #4
TA-Zappa
Gnarly Adventurer
 
TA-Zappa's Avatar
 
Joined: Nov 2004
Location: Stockholm, Sweden
Oddometer: 163
Do you have trouble to start teh bike sometime???

I had a similar problem that the bike would shutdown during normal operation and it turned out the the contact at the start relay was corroded and needed to be replaced together with the starter relay at the lower right hand side at the engine.

Hope you find the gremlins, could be a PIA to find them on the bike...

/Zappa
__________________
'05 950 Adv S - 73000km
'14 Beta RR 350 - 15h
'14 Beta RR 350 - 2h (Stolen)
'09 250 EXC-F SixDays - 184h (Stolen)
'98 XL600V Transalp - 86000km - SOLD
TA-Zappa is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2013, 11:58 PM   #5
gefr
Life is a trip
 
gefr's Avatar
 
Joined: Nov 2005
Location: East Med, Greece
Oddometer: 3,726
I believe letting the clutch gives a signal to ECU

and also being in gear changes something in the ignition advance?
gefr is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2013, 10:14 PM   #6
rockyroad OP
Gnarly Adventurer
 
Joined: Nov 2009
Location: ZIG ZAG OREGON
Oddometer: 128
Thanks for the input guys I'll tear into it tomorrow and see if any of your suggestions leads me to a solution
to my problems.
rockyroad is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2013, 01:01 PM   #7
Sumi
Beastly Adventurer
 
Sumi's Avatar
 
Joined: Mar 2010
Location: Hungary
Oddometer: 1,556
sidestand switch or clutch switch (at the lever) is my guess:)
__________________
2005.5 950 Adventure (with 265mm travel suspension)
Sumi is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2013, 09:20 PM   #8
Head2Wind
MotorcycleMayhem
 
Head2Wind's Avatar
 
Joined: Mar 2006
Location: NorthWet Washington
Oddometer: 2,472
order of possibility
1. side stand switch failing.
2. ignition pulser plug to harness dirty (its on the same side as the side stand switch plug.
3. main solenoid fuse termination failing.
4. ignition key switch contacts dirty

edit: oh and loose battery cable terminals, either end.... Probably others too, but if the side stand switch is still in place, i'd disable it and go from there.
__________________
“The mind is sharper and keener in seclusion and uninterrupted solitude. --- Be alone, that is the secret of invention; be alone, that is when ideas are born.” - Nikola Tesla
2006 KTM 970 frankinADVsmSD
ADVmachines™ Proven Solutions for your Worldwide Adventures...www.ADVmachines.com

Head2Wind screwed with this post 02-21-2013 at 09:29 PM
Head2Wind is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2013, 08:19 AM   #9
Scott_PDX
Leisure Engineer
 
Scott_PDX's Avatar
 
Joined: Oct 2010
Location: Portland...the newer one on the left side.
Oddometer: 2,666
Bump. Did you try any of those tips RockyRoad. Wondering what the status is?
__________________
2011 WR250R, 2009 KLR650, 2004 KTM 450 EXC, 2000 R1150GS

My MotovLog (Youtube Videos): http://www.youtube.com/user/scottb572/videos

Where Am I via SPOT (Code SCT): http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=719703
Scott_PDX is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2013, 09:31 PM   #10
rockyroad OP
Gnarly Adventurer
 
Joined: Nov 2009
Location: ZIG ZAG OREGON
Oddometer: 128
Quote:
Originally Posted by Scott_PDX View Post
Bump. Did you try any of those tips RockyRoad. Wondering what the status is?
The bike is in the shop yet but I will mention the above items to
the mechanic for him to double check, if he has not already.
rockyroad is offline   Reply With Quote
Reply

Share

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

.
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


Times are GMT -7.   It's 12:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ADVrider 2011-2014