ADVrider

Go Back   ADVrider > Bikes > GSpot > GS Boxers
User Name
Password
Register Inmates Photos Site Rules Search Today's Posts Mark Forums Read

View Results:
0 0%
Voters: 0. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-08-2006, 08:28 AM   #1
CarbonCat OP
Beastly Adventurer
 
CarbonCat's Avatar
 
Joined: Nov 2004
Location: now St.Louis, MO, USA
Oddometer: 1,568
Pissed EWS Immobilizer antenna threadfest

Yesterday evening went out to restaurant(friends owned).

she still haven't seen my bike. well , we come outside and she is "wow , that bitch is tall, blah, blah, blah. I want to hear her sound"

so i put the key into the egnition lock wait for the sequence and nothing!
EWS! and the yellow triangle come on screen. - FUCK!!!

i pulled the key off the ring, since it together with the seat key(it's HP2). tried again - nothing.

so i pulled the bike into the restaurant, and left it there for the night, took her SV650 and came home.

I'm going to try today the secong plastick key, and i pray and hope that it's gonna work.

FUCK! i hope it's not a ring on the egnition , cuz the closest dealer is 120mi from me.


Any of you experienced same problem in the past? any suggestions?
Thanks a lot!
__________________
BMW R 1200 GS HP2
BMW R1200 GS Adv


Motorcycles are not my lifestyle - they are my life!
CarbonCat is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2006, 08:37 AM   #2
GB
Mod Squad
 
GB's Avatar
 
Joined: Aug 2002
Location: Toronto, ON
Oddometer: 55,370
EWS is german acronym for the security encoded key and transponder.

Do you have a factory alarm on it? That could be the culprit.

If you don't have a factory alarm, people who have reported this problem before ended finding that the transponder ring around the hey hole needed to be replaced. Some dealers were clueless and spent much time looking for other things.. and in the end it came back to the ring around the key hole which "challenges" the key for the correct chip code to permit startup.

Let us know what you end up finding out...
GB is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2006, 08:40 AM   #3
GB
Mod Squad
 
GB's Avatar
 
Joined: Aug 2002
Location: Toronto, ON
Oddometer: 55,370
If the bike dudn't start with the plastic key and you're still getting the EWS, call them for roadside assitance and pickup of the bike.

I don't know if this will help, but maybe if you disconnect the battery for half an hour and reconnect it and see if this helps...
GB is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2006, 08:43 AM   #4
CarbonCat OP
Beastly Adventurer
 
CarbonCat's Avatar
 
Joined: Nov 2004
Location: now St.Louis, MO, USA
Oddometer: 1,568
Quote:
Originally Posted by Gadget Boy
EWS is german acronym for the security encoded key and transponder.
i know that part, and i hope it's a key.

Quote:
Do you have a factory alarm on it? That could be the culprit.
no, it's GS HP2, doen't have any alarms. i didn't put any.

Quote:
If you don't have a factory alarm, people who have reported this problem before ended finding that the transponder ring around the hey hole needed to be replaced. Some dealers were clueless and spent much time looking for other things.. and in the end it came back to the ring around the key hole which "challenges" the key for the correct chip code to permit startup.

Let us know what you end up finding out...
i'm afraid that's the issue(the fucking ring)
__________________
BMW R 1200 GS HP2
BMW R1200 GS Adv


Motorcycles are not my lifestyle - they are my life!
CarbonCat is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2006, 08:45 AM   #5
CarbonCat OP
Beastly Adventurer
 
CarbonCat's Avatar
 
Joined: Nov 2004
Location: now St.Louis, MO, USA
Oddometer: 1,568
Quote:
Originally Posted by Gadget Boy
If the bike dudn't start with the plastic key and you're still getting the EWS, call them for roadside assitance and pickup of the bike.

I don't know if this will help, but maybe if you disconnect the battery for half an hour and reconnect it and see if this helps...
i will try the plastick key today, i hope it works!
yes i have the roadside card i will call them. i don't like the idea of my bike being a $20K statue in a Russian restaurant.
__________________
BMW R 1200 GS HP2
BMW R1200 GS Adv


Motorcycles are not my lifestyle - they are my life!
CarbonCat is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2006, 08:52 AM   #6
Renazco
Formerly AKA Boejangles
 
Renazco's Avatar
 
Joined: Apr 2003
Location: Santa Rosa, Ca.
Oddometer: 4,742
Did you check that the kill button wasn't on??
__________________
Seats www.renazco.com
Parts & Accesories www.renazcoracing.com
Renazco is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2006, 09:06 AM   #7
CarbonCat OP
Beastly Adventurer
 
CarbonCat's Avatar
 
Joined: Nov 2004
Location: now St.Louis, MO, USA
Oddometer: 1,568
Quote:
Originally Posted by boejangles
Did you check that the kill button wasn't on??
checked it , i never use it, but i checked it.
__________________
BMW R 1200 GS HP2
BMW R1200 GS Adv


Motorcycles are not my lifestyle - they are my life!
CarbonCat is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2006, 03:30 PM   #8
AntonLargiader
Beastly Adventurer
 
AntonLargiader's Avatar
 
Joined: Aug 2003
Location: Charlottesville, VA
Oddometer: 4,132
Quote:
Originally Posted by boejangles
Did you check that the kill button wasn't on??
The EWS message pins it to the immobilizer system. It could be the key, the ring antenna or the BMS unit, but the antenna is most likely. In a way that would be better for you (you wouldn't lose one off the ten possible key IDs) but it would sure be easier for you to just fire it up with the plastic key...

Heck, maybe it's a bad connection at the antenna connector.
__________________
Anton Largiader largiader.com BMWRA.org
AntonLargiader is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2006, 04:55 PM   #9
CarbonCat OP
Beastly Adventurer
 
CarbonCat's Avatar
 
Joined: Nov 2004
Location: now St.Louis, MO, USA
Oddometer: 1,568
OK, just came back from the restaurant....
FUCK, it was not the key!

i tried the second key and nothing.... disconected the battery waited for 10 min , connected back and nothing. i guess on tuesday i'm going to call roadside assistance and let them take the bike to the nearest dealer - 120mi .
__________________
BMW R 1200 GS HP2
BMW R1200 GS Adv


Motorcycles are not my lifestyle - they are my life!
CarbonCat is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2006, 04:56 PM   #10
CarbonCat OP
Beastly Adventurer
 
CarbonCat's Avatar
 
Joined: Nov 2004
Location: now St.Louis, MO, USA
Oddometer: 1,568
Quote:
Originally Posted by AntonLargiader
Heck, maybe it's a bad connection at the antenna connector.
is that something i can easily check? where is that POS???? is it an easy access, or half bike has to be taken apart?




thanks!
__________________
BMW R 1200 GS HP2
BMW R1200 GS Adv


Motorcycles are not my lifestyle - they are my life!
CarbonCat is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2006, 06:12 PM   #11
DirtMerchant
Beastly Adventurer
 
DirtMerchant's Avatar
 
Joined: Aug 2004
Location: Florida
Oddometer: 1,462
Just a thought

Couple suggestions

Have you checked the battery connections? Try jump starting it, I have used a car that IS NOT running when mine would not start; turned out the new software fixed that issue.

Also, check the wires that plug into the underside of the ingnition, I had this problem and that is what the tech told me after I had it hauled in. He said it clicked in place.

Have you done any work to the bike lately? GPS, Lights or etc? If so check the area you were working; something may have gotten disconnected.

BMW will send someone to get it but being that far away they may not cover 100% of the towing fee and I doubt they are going to bring it back to you.

Rodney
DirtMerchant is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2006, 06:21 PM   #12
CarbonCat OP
Beastly Adventurer
 
CarbonCat's Avatar
 
Joined: Nov 2004
Location: now St.Louis, MO, USA
Oddometer: 1,568
Quote:
Originally Posted by DirtMerchant
Couple suggestions

Have you checked the battery connections? Try jump starting it, I have used a car that IS NOT running when mine would not start; turned out the new software fixed that issue.
battary connectors are tight, but i didn't try to jump start it.

Quote:
Also, check the wires that plug into the underside of the ingnition, I had this problem and that is what the tech told me after I had it hauled in. He said it clicked in place.

i didn't do it, but i swing there tomorrow and check it out.

Quote:
Have you done any work to the bike lately? GPS, Lights or etc? If so check the area you were working; something may have gotten disconnected.
nope, bone stock.

Quote:
BMW will send someone to get it but being that far away they may not cover 100% of the towing fee and I doubt they are going to bring it back to you.

Rodney
i know....

thanks
__________________
BMW R 1200 GS HP2
BMW R1200 GS Adv


Motorcycles are not my lifestyle - they are my life!
CarbonCat is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2006, 06:34 PM   #13
AntonLargiader
Beastly Adventurer
 
AntonLargiader's Avatar
 
Joined: Aug 2003
Location: Charlottesville, VA
Oddometer: 4,132
Quote:
Originally Posted by CarbonCat
is that something i can easily check? where is that POS???? is it an easy access, or half bike has to be taken apart?
Sorry, but I don't have an HP2 here to check! But you should be able to follow the wires pretty easily. The ring antenna is under the ignition lock. So the problem is in:
- ring antenna or cable
- antenna connector plug (where it plugs into main wiring harness)
- main wiring harness
- connector to BMS-K
- BMS-K

Most likely the antenna. Some have gone bad on other bikes.
__________________
Anton Largiader largiader.com BMWRA.org
AntonLargiader is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2006, 06:48 PM   #14
Renazco
Formerly AKA Boejangles
 
Renazco's Avatar
 
Joined: Apr 2003
Location: Santa Rosa, Ca.
Oddometer: 4,742
Quote:
Originally Posted by AntonLargiader
Sorry, but I don't have an HP2 here to check! But you should be able to follow the wires pretty easily. The ring antenna is under the ignition lock. So the problem is in:
- ring antenna or cable
- antenna connector plug (where it plugs into main wiring harness)
- main wiring harness
- connector to BMS-K
- BMS-K

Most likely the antenna. Some have gone bad on other bikes.
I'll check mine but what the heck is a ring antenna?
__________________
Seats www.renazco.com
Parts & Accesories www.renazcoracing.com
Renazco is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2006, 07:33 PM   #15
CarbonCat OP
Beastly Adventurer
 
CarbonCat's Avatar
 
Joined: Nov 2004
Location: now St.Louis, MO, USA
Oddometer: 1,568
as far as i understand the ring antene is the black plastick ring around the ignition slut. i will try to look for what ever is under that and see if i can see something loose.

the main thing that scaries me now what hapenneds if shit like that hapenneds in the middle of nowhere. and BTW middle of nowhere are my favorite places to ride. another thing that is kinda stupid, they charge $20K for bike that has nothing, besides being a pure bike, so what the fuck they put that shit on it.
__________________
BMW R 1200 GS HP2
BMW R1200 GS Adv


Motorcycles are not my lifestyle - they are my life!
CarbonCat is offline   Reply With Quote
Reply

Share

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

.
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


Times are GMT -7.   It's 01:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ADVrider 2011-2014