ADVrider

Go Back   ADVrider > Bikes > Old's Cool > Airheads
User Name
Password
Register Inmates Photos Site Rules Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-05-2012, 04:25 PM   #1
sh1bby69 OP
Studly Adventurer
 
sh1bby69's Avatar
 
Joined: Aug 2010
Location: Orange County, CA
Oddometer: 523
Won't Stay Running/No Throttle Response.

So I'm hoping you guys can help me before I just throw in the towel and take it to the dealer. Recently I have took the engine out and sent the frame for powder coating. Also I've taken the cylinder heads off to replace the grommets and seals and what not. I've finally assembled the bike but now that I have a fresh battery my bike won't stay running. It starts only with throttle twisted. But when I try to give it gas nothing happens. Once I let the throttle go it shuts off. Then occasionally it'll I can hear some popping or it'll pop and shut off. I can't figure out what's going on....
__________________
'79 BMW R65
'03 KLR650 Sputnik Sidecar
sh1bby69 is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2012, 06:11 PM   #2
Horsehockey
A GPS? Huh?
 
Joined: Nov 2010
Location: Vermont
Oddometer: 328
How sure are you that you have the valves adjusted right?
Horsehockey is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2012, 08:36 PM   #3
ritetwist
Gnarly Adventurer
 
ritetwist's Avatar
 
Joined: Jun 2011
Location: North AB, CDA
Oddometer: 175
Any chance you have the cables to the enricher and the throttle butterfly mixed up?
Shot in the dark, but I have seen it.
__________________
Afraid to sleep for fear of missing something.
ritetwist is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2012, 08:45 PM   #4
bmweuro
Mad Scientist
 
bmweuro's Avatar
 
Joined: Nov 2003
Location: Chico, California
Oddometer: 3,406
Quote:
Originally Posted by Horsehockey View Post
How sure are you that you have the valves adjusted right?
Quote:
Originally Posted by ritetwist View Post
Any chance you have the cables to the enricher and the throttle butterfly mixed up?
Shot in the dark, but I have seen it.
All of the above and do you have an intake leak?
__________________
BOXER Metal
BMW Biker Scum
BMW Mad Scientist!
VBMWMO #7770, BMW MOA #48694 & Airhead BMW Club #600
bmweuro is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2012, 12:05 PM   #5
Uncle Pollo
happy cachiporra
 
Uncle Pollo's Avatar
 
Joined: Jun 2006
Location: Albuquerque, Neue Messico
Oddometer: 47,449
It's the last thing you touched.


Drats! ... that is everything!

Enricheners assembled backwards.

Uncle Pollo screwed with this post 10-06-2012 at 12:06 PM Reason: autocorrect su ks balloon
Uncle Pollo is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2012, 05:04 PM   #6
sh1bby69 OP
Studly Adventurer
 
sh1bby69's Avatar
 
Joined: Aug 2010
Location: Orange County, CA
Oddometer: 523
You guys are awesome!!! I adjusted the valves accordingly and not the bike started up smoothly and has throttle response! Thanks!!!
__________________
'79 BMW R65
'03 KLR650 Sputnik Sidecar
sh1bby69 is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2012, 06:07 PM   #7
disston
ShadeTreeExpert
 
disston's Avatar
 
Joined: Mar 2011
Location: Silver Spring, Md
Oddometer: 8,794
Just curious. How did your valves get out of adjustment? Did you adjust them incorrectly earlier? Or was the head off? Just what have you been doing that could cause this?
__________________
.
Never memorize something you can look up.
---Albert Einstein

Pay your debt, piratejohn.http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=949341
disston is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2012, 08:39 PM   #8
sh1bby69 OP
Studly Adventurer
 
sh1bby69's Avatar
 
Joined: Aug 2010
Location: Orange County, CA
Oddometer: 523
I had the heads off. Its my first build or rebuild so im learning as i go.
__________________
'79 BMW R65
'03 KLR650 Sputnik Sidecar
sh1bby69 is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2012, 12:26 AM   #9
sh1bby69 OP
Studly Adventurer
 
sh1bby69's Avatar
 
Joined: Aug 2010
Location: Orange County, CA
Oddometer: 523
Can you tell me if my bike is sounding that way it should.

http://www.youtube.com/watch?v=b9q0b6_eZos&feature=plcp
__________________
'79 BMW R65
'03 KLR650 Sputnik Sidecar
sh1bby69 is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2012, 12:52 AM   #10
disston
ShadeTreeExpert
 
disston's Avatar
 
Joined: Mar 2011
Location: Silver Spring, Md
Oddometer: 8,794
It's really hard to tell from a video on a small computer just what sounds one is listening to. I think that sounded OK.
__________________
.
Never memorize something you can look up.
---Albert Einstein

Pay your debt, piratejohn.http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=949341
disston is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2012, 12:54 AM   #11
Rucksta
Chronic Noob
 
Rucksta's Avatar
 
Joined: Oct 2008
Location: Gold Coast
Oddometer: 2,643
Sounds about right on the PC as far as I can tell.

I think I'm hearing PCV valve and the gearbox rattle - both are normal
One will disappear when you pull in the clutch.
The other needs an upgrade top a later model reed valve but only if you don't like the turkey gobble noise.

Have you checked for zero axial float on the rocker arms?
I could be a bit tappetty.

Carbs can be swung in a bit at the top.
This will give you more room for your boots and prevent some of the Bing bite on your shins.
__________________
My bike is slow but the earth is patient.
Rucksta is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2012, 01:14 AM   #12
Rob Farmer
Beastly Adventurer
 
Rob Farmer's Avatar
 
Joined: Aug 2002
Location: Loughborough, Leicestershire. England
Oddometer: 5,303
Quote:
Originally Posted by sh1bby69 View Post
Can you tell me if my bike is sounding that way it should.
I bet you didn't shim the the end float in the rocker arms did you?
Rob Farmer is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2012, 01:54 AM   #13
sh1bby69 OP
Studly Adventurer
 
sh1bby69's Avatar
 
Joined: Aug 2010
Location: Orange County, CA
Oddometer: 523
I didn't shim the end floats. Is that's what is making the tapping noise or is the tapping noise normal?
__________________
'79 BMW R65
'03 KLR650 Sputnik Sidecar
sh1bby69 is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2012, 08:13 AM   #14
disston
ShadeTreeExpert
 
disston's Avatar
 
Joined: Mar 2011
Location: Silver Spring, Md
Oddometer: 8,794
Quote:
Originally Posted by Rucksta View Post
Sounds about right on the PC as far as I can tell.


Carbs can be swung in a bit at the top.
This will give you more room for your boots and prevent some of the Bing bite on your shins.
I found it was the hose clamp screw on my left carb that my foot was hitting. I actually got a sore spot there. Moved the hose clamp screw to the top, instead of bottom, now I don't hit it, or it hit me.
__________________
.
Never memorize something you can look up.
---Albert Einstein

Pay your debt, piratejohn.http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=949341
disston is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2012, 08:21 AM   #15
disston
ShadeTreeExpert
 
disston's Avatar
 
Joined: Mar 2011
Location: Silver Spring, Md
Oddometer: 8,794
Quote:
Originally Posted by sh1bby69 View Post
I didn't shim the end floats. Is that's what is making the tapping noise or is the tapping noise normal?
Later rockers have shims to eliminate the end float of the rockers. I think you just did a valve lash adjustment? And what needs to be checked and fixed is the up and down movement of the rockers. You don't have shims. You push the rocker end blocks together and hold them while tightening the cylinder nuts on top of the rockers. Sometimes you need to make a tool to hold this together or maybe little brother can hold them together while you torque the nuts.

This should have been checked when you adjusted the rockers but the way this stuff happens is you have to learn what is happening and we have to tell you stuff in little bits and pieces. Next time you set valve lash you'll check end play automatically.

The object is 0 end play.
__________________
.
Never memorize something you can look up.
---Albert Einstein

Pay your debt, piratejohn.http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=949341
disston is offline   Reply With Quote
Reply

Share

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

.
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


Times are GMT -7.   It's 04:31 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ADVrider 2011-2014