ADVrider

Go Back   ADVrider > Bikes > Orange Crush
User Name
Password
Register Inmates Photos Site Rules Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-30-2013, 05:19 PM   #1
Top Bloke OP
Porky Rider
 
Top Bloke's Avatar
 
Joined: Jun 2007
Location: Kalgoorlie, Western Australia
Oddometer: 111
Bluhduh It broke down where?

Here



After 2 and a half trouble free days of great riding through the desert, the big girl decided that she would go no further. After a morning of hellish corrugations I slowed down to give myself a rest and the bike spluttered and would not restart.



I spent the afternoon pulling it apart. Checked wiring (including side stand eliminator) - all good. ECU threw no fault codes and there was spark going to the plugs. Pulled out the fuel pump which appeared immaculate on the screen (I didn't take it apart because I had no idea there was another filter in there). There was fuel flow to the injectors also (I pulled the line and ran it). Air filter was still clean as a whistle and there were no obstructions in the throttle bodies.

After I exhausted all that I know, I put the bike on a mate's ute and drove it the 1200km (~750mi) back home where it now sits in my shed.

I now plan a full disassembly for cleaning and my first thought after hitting the forum again is to look at the fuel pump. Any better ideas?
Top Bloke is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2013, 05:27 PM   #2
JKRUBI
n00b
 
Joined: Aug 2013
Oddometer: 6
Quote:
Originally Posted by Top Bloke View Post
Here



After 2 and a half trouble free days of great riding through the desert, the big girl decided that she would go no further. After a morning of hellish corrugations I slowed down to give myself a rest and the bike spluttered and would not restart.



I spent the afternoon pulling it apart. Checked wiring (including side stand eliminator) - all good. ECU threw no fault codes and there was spark going to the plugs. Pulled out the fuel pump which appeared immaculate on the screen (I didn't take it apart because I had no idea there was another filter in there). There was fuel flow to the injectors also (I pulled the line and ran it). Air filter was still clean as a whistle and there were no obstructions in the throttle bodies.

After I exhausted all that I know, I put the bike on a mate's ute and drove it the 1200km (~750mi) back home where it now sits in my shed.

I now plan a full disassembly for cleaning and my first thought after hitting the forum again is to look at the fuel pump. Any better ideas?
check compression first
JKRUBI is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2013, 04:57 AM   #3
tunp
Gnarly Adventurer
 
tunp's Avatar
 
Joined: Apr 2011
Location: almost SE PA
Oddometer: 267
Check your fuel pump pressure. Mine did a similar deal, and i did similar checks and had fuel flowing thru pump when bike on, but the pressure was not high enough for the bike to run. New fuel pump and all was good.
__________________
Ridin w/ a smile
Tony A
02 FLHT, 11 990 adv,13 TE449,
tunp is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2013, 08:03 PM   #4
Top Bloke OP
Porky Rider
 
Top Bloke's Avatar
 
Joined: Jun 2007
Location: Kalgoorlie, Western Australia
Oddometer: 111
Quote:
Originally Posted by tunp View Post
Check your fuel pump pressure. Mine did a similar deal, and i did similar checks and had fuel flowing thru pump when bike on, but the pressure was not high enough for the bike to run. New fuel pump and all was good.
I have stripped down the bike for cleaning and removed fuel pump. I have ordered a new pump and filters (even if the pump is fine I wouldn't mind having a spare) will keep the forum up to date as I go.

Top Bloke is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2013, 04:17 AM   #5
rossguzzi
990 Adv.
 
rossguzzi's Avatar
 
Joined: Oct 2012
Location: Bottom left hand side of OZ
Oddometer: 756
Before I clicked the Here link, I thought it might have been Mt Beadell.

Thats a long way from nowhere the bike chose ! I bet your glad you had the ute nearby.

Was out at Newell Junction one year and missed meeting Len Beadell by 2 days. Now out there, that is fuggin close !

Be sure to post what it was. Im looking at doing the GCR next easter.
__________________
990 Adv 06, Aprilia Tuono 03 Racing gen 1
rossguzzi is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2013, 02:10 AM   #6
Top Bloke OP
Porky Rider
 
Top Bloke's Avatar
 
Joined: Jun 2007
Location: Kalgoorlie, Western Australia
Oddometer: 111
Quote:
Originally Posted by rossguzzi View Post
Before I clicked the Here link, I thought it might have been Mt Beadell.
I cheated. The photo was taken at Bishop Riley's Pulpit a few days earlier. Where it broke down was pretty unremarkable and I had other things than photography on my mind.
Top Bloke is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2013, 02:30 AM   #7
Top Bloke OP
Porky Rider
 
Top Bloke's Avatar
 
Joined: Jun 2007
Location: Kalgoorlie, Western Australia
Oddometer: 111
Talking We have a winner!

I pulled it right apart for cleaning and education purposes while waiting for the parts.

Here was the problem:



But while I was at it:





I took 70 litres of fuel for the trip, 60 in a steel drum and 10 in a plastic jerry can. I filled the bike up with Opal at Ilkurlka and put 10 litres into the drum with 50 litres of Ultimate 98. I had pulled the low octaneplug prior to using the crappy Opal.

Now, whether the fuel was bad (wouldn't surprise me as they reuse 44 gallon drums and fill them in Kalgoorlie periodically) or the filters were nearly clagged anyway is academic. If I had been carrying a filter kit I wouldn't have had to turn back.

New additions to the spares kit:

Fuel filter kit + world's most valuable O rings
Fuel pump (en route from inmate gefr)
Side stand switch eliminator
Top Bloke is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2013, 02:38 AM   #8
Sumi
Beastly Adventurer
 
Sumi's Avatar
 
Joined: Mar 2010
Location: Hungary
Oddometer: 1,556
Don't know.. Maybe it's just the picture, but while that filter is sure a bit dirty, I've seen worse filters out there while the bike was still running.. Don't want to plant anything into your mind, but are you sure this was the problem?
__________________
2005.5 950 Adventure (with 265mm travel suspension)
Sumi is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2013, 02:51 AM   #9
Top Bloke OP
Porky Rider
 
Top Bloke's Avatar
 
Joined: Jun 2007
Location: Kalgoorlie, Western Australia
Oddometer: 111
Quote:
Originally Posted by Sumi View Post
Don't know.. Maybe it's just the picture, but while that filter is sure a bit dirty, I've seen worse filters out there while the bike was still running.. Don't want to plant anything into your mind, but are you sure this was the problem?
Nope, not sure at all. But it was my first thought and it appears to be fine now. Coulda been the crap fuel out of a 44 that was sitting up on the rack....I'll set the fuel I drained out on fire later and see if it woofs
Top Bloke is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2013, 02:55 AM   #10
Sumi
Beastly Adventurer
 
Sumi's Avatar
 
Joined: Mar 2010
Location: Hungary
Oddometer: 1,556
Quote:
Originally Posted by Top Bloke View Post
Nope, not sure at all. But it was my first thought and it appears to be fine now. Coulda been the crap fuel out of a 44 that was sitting up on the rack....I'll set the fuel I drained out on fire later and see if it woofs
Haha:) watch them eyebrows
__________________
2005.5 950 Adventure (with 265mm travel suspension)
Sumi is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2013, 05:51 AM   #11
bikyto
Dans le doute...gaz!
 
bikyto's Avatar
 
Joined: Jun 2009
Location: Northern Cali
Oddometer: 2,134
Quote:
Originally Posted by Sumi View Post
Don't know.. Maybe it's just the picture, but while that filter is sure a bit dirty, I've seen worse filters out there while the bike was still running.. Don't want to plant anything into your mind, but are you sure this was the problem?
The filters look fine to me as well. All my filters look like that. Fwiw. Yet, I hope it will fix your issue
__________________
The race is long and, in the end, it's only with yourself...
bikyto is offline   Reply With Quote
Reply

Share

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

.
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


Times are GMT -7.   It's 12:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ADVrider 2011-2014