ADVrider

Go Back   ADVrider > Bikes > Orange Crush
User Name
Password
Register Inmates Photos Site Rules Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-31-2014, 09:43 AM   #46
Daveman
Adventurer
 
Joined: Sep 2013
Location: Belgium
Oddometer: 34
Quote:
Originally Posted by RobZorba View Post
Just wonder if anyone with starting problems tried changing the stock lead acid battery for a KTM LiPo battery? It delivers more current to the starter (and hence more torque) due to lower internal resistance of LiPo cells compared with lead acid.

Anyway it's good to know the 1290 starter motor fits ... but it seems like an expensive solution if the trick with a LiPo battery would work with the standard starter.
I haven't... I won't be making any expences myself to fix this...

According to my dealer KTM is also experimenting with other batteries in order to fix this issue.

My dealer states - after a talk with KTM Belfium - that replacing all the 1190 starters for 1290 model would mean a DISASTER for the company...
Daveman is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2014, 09:55 AM   #47
unaweep
Uses lotsa band-aids
 
unaweep's Avatar
 
Joined: Jan 2006
Location: Western Colorado
Oddometer: 16,705
Quote:
Originally Posted by steveWFL View Post
Sorry for your troubles, K2 and others.

Steve- did you happen to see kedgi got banned yesterday?
unaweep is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2014, 11:07 AM   #48
dragos
Belzebut
 
dragos's Avatar
 
Joined: Jul 2004
Location: Europe (Romania, Germany, UK)
Oddometer: 377
Quote:
Originally Posted by Daveman View Post
My dealer states - after a talk with KTM Belfium - that replacing all the 1190 starters for 1290 model would mean a DISASTER for the company...
I think disaster is a bit stretching it. And in the end it will be those savings they made during development that will bite them back.
dragos is online now   Reply With Quote
Old 01-31-2014, 04:10 PM   #49
Daveman
Adventurer
 
Joined: Sep 2013
Location: Belgium
Oddometer: 34
Quote:
Originally Posted by dragos View Post
I think disaster is a bit stretching it. And in the end it will be those savings they made during development that will bite them back.
Can't deny you've got a point but I can only tell you guys what my dealer is telling me...

And I have to say I have trust that they will fix this soon and I positive they won't charge us for this (that wouldn't be possible according to me...!) but in the meanwhile...! Sucks donkey 🏀!
Daveman is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2014, 03:21 PM   #50
k. OP
Adventurer
 
k.'s Avatar
 
Joined: Nov 2007
Location: Ghosttown, Belgium
Oddometer: 46
dealer is working on the R again
doesn't start
something to do with valves this time after 2014 electronics update
how the valves can be affected by that I don't know



4th week without the new bike

I've about had it
bus to work
bike to work
it's fuckin' winter here....

and the battery has nothing to do with this starting shit
battery is A-okay

my good friend to whom I sold my second 950 lent me his bike
so I'm riding to work on my old 950S GO

meanwhile I'm freakin pissed
__________________
Tn prdu, jhami s rcbro
k. is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2014, 03:21 AM   #51
k. OP
Adventurer
 
k.'s Avatar
 
Joined: Nov 2007
Location: Ghosttown, Belgium
Oddometer: 46
got the bike back
has been sitting at the dealer's 4 weeks in total now

so got an new 'varta' battery altough the last one was okay
complete reset (again)
valves reset to exact values
new starter from 1290R which cranks at normal speed and no longuer in slow-motion

but it ain't 100% yet

if you want to be sure it starts every time you have to give it some throttle when starting

so I rode it home like I stole it
figured I had to make the best of it now that it finally started

next morning, 05.30, temperature 10C
start the bitch up for the ride to work
sits at idle the time to close the gate

get on it and go
50 meters in the ride the oil-pressure light comes on and warning 'oil pressure' on the left screen

I thought "fuck it" and continued
2 km into the ride it disappeard
called the dealer
told me to come in asap and keep him posted on when the light came on
"oil pressure" was dealt with during the second week of sitting at the dealers and we thought it was sorted... not

riding back home at 16 pm same scenario
stating
time to attach the helmet and put on my gloves
warning light
nothing in the left screen tough

5 minutes into the ride (city so 1st and 2nd gear) it disappeared again

back to the drawing board
__________________
Tn prdu, jhami s rcbro
k. is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2014, 05:14 AM   #52
Paulev
Adventurer
 
Joined: Aug 2013
Location: Cheshire UK
Oddometer: 38
Quote:
Originally Posted by k. View Post
got the bike back
has been sitting at the dealer's 4 weeks in total now

so got an new 'varta' battery altough the last one was okay
complete reset (again)
valves reset to exact values
new starter from 1290R which cranks at normal speed and no longuer in slow-motion

but it ain't 100% yet

if you want to be sure it starts every time you have to give it some throttle when starting

so I rode it home like I stole it

figured I had to make the best of it now that it finally started

next morning, 05.30, temperature 10C
start the bitch up for the ride to work
sits at idle the time to close the gate

get on it and go
50 meters in the ride the oil-pressure light comes on and warning 'oil pressure' on the left screen

I thought "fuck it" and continued
2 km into the ride it disappeard
called the dealer
told me to come in asap and keep him posted on when the light came on
"oil pressure" was dealt with during the second week of sitting at the dealers and we thought it was sorted... not

riding back home at 16 pm same scenario
stating
time to attach the helmet and put on my gloves
warning light
nothing in the left screen tough

5 minutes into the ride (city so 1st and 2nd gear) it disappeared again

back to the drawing board
The problem with most Dealers nowadays, especially when it comes to electrical faults, is that they plug in whatever manufacturer diagnoses computer they are given and it tells them where the problem could be. For some reason the mechanic operating the diagnostics computer forgets everything he learned in the past about taking a methodical common sense approach to a problem, and believes what the computer is telling him!
Paulev is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2014, 08:25 AM   #53
k. OP
Adventurer
 
k.'s Avatar
 
Joined: Nov 2007
Location: Ghosttown, Belgium
Oddometer: 46
not this one...

he's my dealer since the beginning so 10 years now
hell of a mecanic
and a hell of a rider, finsished a couple of Dakar races as private racer

he doesn't believe the result the cimputer gives him
neither do I

he's one of the few old school mechanics still around and that's exactly the reason I'll stick with him

problem is bad engineering of the bike
__________________
Tn prdu, jhami s rcbro
k. is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2014, 08:31 AM   #54
charlie264
Beastly Adventurer
 
charlie264's Avatar
 
Joined: Oct 2007
Location: Blighty
Oddometer: 7,093
Refund.....? Get a 12/13 990.
__________________
Beauty is truth and truth is beauty.
Charlie's Side Stand Relocator.
charlie264 is online now   Reply With Quote
Old 02-09-2014, 09:05 AM   #55
Davy F
Pro Goolie Fiddler
 
Davy F's Avatar
 
Joined: Jul 2008
Location: 36th Ulster Divison
Oddometer: 214
Lemon, ask for a new one.
__________________
Good luck exploring the infinate abbyss !
Davy F is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2014, 06:57 AM   #56
k. OP
Adventurer
 
k.'s Avatar
 
Joined: Nov 2007
Location: Ghosttown, Belgium
Oddometer: 46
love the 950
don't like the 990
1190 is great ... if it runs
__________________
Tn prdu, jhami s rcbro
k. is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2014, 01:08 AM   #57
k. OP
Adventurer
 
k.'s Avatar
 
Joined: Nov 2007
Location: Ghosttown, Belgium
Oddometer: 46
still starts and runs
oilpressure light still on every time you start the bike cold
goes away after 5 minutes

KTM Belgium says no way the oil pump is gone
so it has to be the pressure switch

I think both are okay and there is a problem with the filter cartidge not letting enough oil through when cold

anyway, I don't care
they tell me everything is all right so I keep on riding till the dealer has time to look into the issue
__________________
Tn prdu, jhami s rcbro
k. is offline   Reply With Quote
Reply

Share

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

.
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


Times are GMT -7.   It's 06:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ADVrider 2011-2014